• Nest 2017
  • Bezint er gij begint
  • Stamboom pups
  • Stamboom Sally
  • Stamboom Ighor

 

Sally (Myut Dallas v.d. Vijf Akkers) is succesvol gedekt door Ighor (Flying Kangaroo Ighor). Uit deze combinatie zijn 7 prachtige pups geboren. 5 reuen en 2 teven. 

 

 

 

 

 

 

 

Een Golden… wat kan ik verwachten...
Info vooraf: de aanschaf van een pupje.
U heeft met Uw gezin besloten: er mag een pupje bij ons komen wonen. Als U een gezin met jonge kinderen hebt, dan valt de keus al snel op een Golden Retriever. Want immers: in de Hondenboeken of op internet kun je lezen dat een Golden Retriever zo goed past bij kinderen, makkelijk op te voeden is en zijn baasje zo graag wil plezieren. Dat klinkt inderdaad wel heel erg aantrekkelijk en zo gaat U dan op zoek naar een fokker die een pupje beschikbaar heeft.
Vóór dat U hiertoe besluit, zouden wij graag toch ook nog even de andere kant willen laten zien, want het hebben van een pup brengt ook nadelen met zich mee.
Ten eerste moet U zich een aantal zaken afvragen:
- is er wel voldoende tijd en ruimte voor een pup (uitlaten, verzorgen)
- kunnen wij het financieel volbrengen (aanschaf, dierenarts, voeding)
- hebben wij zin om een (aantal) training(en) te gaan volgen (zoals o.a. gehoorzaamheidstraining)
- vinden wij het erg als het huis nooit meer zo schoon zal zijn als voorheen (Goldens zijn modderaars en verharen)
- mag de hond altijd bij ons in huis of moet hij apart?

 

Wat betreft de tijd en ruimte.
Als U nog veel bezigheden buitenshuis heeft en dus niet vaak thuis bent, of U bent van plan Uw pup in de garage te houden, dan is het af te raden een Golden Retriever aan te schaffen. Als u werkt, een halve dag (4 uur) zal dat bij een oudere hond geen problemen geven, maar bij een pup zult u hem het alleen zijn toch moeten leren. En zeker in de beginfase, als u de pup net bij u thuis hebt, zal dat een hoop geregel geven.
Een golden is een sociale hond die er erg op gesteld is om de mensen die zijn “roedeltje” vormen, Uw gezin dus, om zich heen te hebben.. . U maakt hem ongelukkig door hem daarbij weg te houden. Een kort verblijf in een buitenkennel zal geen kwaad kunnen bij niet te koude temperaturen, maar een buitenkennel is geen geschikte permanente plaats.
Realiseert U zich wel, dat er aardig wat tijd en energie in gaat zitten om een pupje zindelijk te krijgen. Dat hij zijn behoefte dag en nacht zal moeten kunnen doen, ook in de winter. Dat betekent dus in het begin vaak naar buiten met hem, wat slapeloze nachten en misschien een paar keer per dag dweilen na een ongelukje in huis. Want soms ben je net buiten geweest en dan plast de pup toch nog even binnen, dat kan gebeuren.
Een hond heeft net als een klein kind regelmaat nodig. Dat houdt hem geestelijk en fysiek gezond.
Het financiële plaatje:
· Aanschafkosten: kunnen per fokker verschillen.
· Benodigdheden: Kleedje, voerbak, riem, borstel, kam, mand en/of bench
· Dierenartskosten: dienen zich al meteen aan als de pup 9 weken oud is, dan moet hij zijn eerste prikje halen, en daarna met 13 weken. Evenals een ontwormingskuurtje.  Vervolgens 1x per jaar een enting en meermaals per jaar ontwormen
· Dierenverzekering: Als U verstandig bent neemt U een goede dierenkostenverzekering, dit wordt ook geadviseerd door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland..
· Voedingskosten: Heeft U bedacht wat het per maand kost om een hond goede voeding te geven. Het eerste jaar is meestal het duurste jaar, puppyvoeding is iets duurder dan voer voor volwassen honden.
· Gehoorzaamheidstraining: Ook al wordt het niet Uw eerste pup, het wordt toch altijd sterk aangeraden om een puppytraining, gevolgd door een gehoorzaamheidstraining, met Uw hond te gaan volgen, omdat je alleen op die manier die “makkelijk op te voeden” hond krijgt zoals hij in het boek beschreven staat. Als de training buiten gegeven wordt moet je wel tegen wat kou, nattigheid of juist warmte kunnen.
· Schoon!... Dat is geen woord wat je snel met een buiten spelende Golden Retriever in verband zult brengen. Want hoe meer modder, zand en water er is, hoe beter en vooral gelukkiger dit ras zich voelt. Daar moet je je absoluut op instellen. Want hem altijd daarvoor te behoeden, dus aangelijnd en nooit laten dollen, dat kun je hem niet aan doen. In huis zul je dus wel eens vieze poten aantreffen, evenals veel haren want een golden verhaart nu eenmaal zeker 2 x per jaar maar ook tussendoor verliezen ze hun haren.
Als je dus een ruim huis hebt kun je best een stukje van de kamer afzetten, een groot kleed neerleggen en daar mag hij dan opdrogen. Ook een bench die je op verstandige wijze gebruikt is een aanrader.
· Uw tuin: Heeft u niet een stuk voor de hond afgezet, als u hem niet opvoed dan zal hij u helpen met tuinieren, plantjes verpoten, vast een gat graven voor een nieuw plantje en een lekker rondje zwemmen in de vijver, mmm dat is ook lekker en na dat heerlijke spelletje lekker vies en nat weer naar binnen over uw smetteloze vloerbedekking of uw prachtige stoffen bank. Natuurlijk is het zo dat een tuin en het hebben van een hond geen problemen hoeft te geven, maar zeker in het begin zal dit aardig wat organisatietalent van u vragen.
· Vakantie: Wat met de vakanties te doen: meenemen of naar een dierenpension, of in het gunstigste geval bij een familielid of een bekende. Vakanties in een warm en zonnig land zijn voor een hond veel te warm, nee de hond wil liever lange wandelingen en trektochten in een koelere omgeving. Een camping of bungalowpark heeft meestal geen bezwaar als u 1 hond meeneemt, maar als u gewend ben naar een hotel te gaan, zult u er een moeten zoeken dat honden toestaat. En als de hond niet meekan, dan begint er een zoektocht naar een goed dierenpension, u wilt uw hond toch niet zomaar bij de eerste de beste achterlaten? Daarbij komen dan ook nog de verblijfskosten, gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort, speciale inentingen tegen rabiës en kennelhoest enz., enz.
· Uitlaten: In veel steden en dorpen bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een plastic (boterham)zakje op zak om de ontlasting op te ruimen. Ook heerst er in veel dorpen en steden een loslaat verbod, dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en losloopgebieden vrij kan laten lopen, veel van die losloopgebieden zijn vaak niet vlak naast de deur, dus dat betekent met de auto er naar toe.
Gaat U er niet van uit, dat Uw kinderen het blijvend leuk vinden om de hond uit te laten. Ze kunnen andere interesses krijgen, dus het blijft Uw verantwoording dat de hond dan toch genoeg beweging zal krijgen met uitlaten en niet slechts 2 meter van de buitendeur en weer terug na zijn plasje.
De volwassen golden is een actieve bewegelijke hond die veel beweging nodig heeft!
Hij houdt er van samen met u op pad te gaan voor een activiteit. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld veel wandelen (strand of bos), behendigheid en/of jachttrainingen.
Als… U na een paar van deze overpeinzingen denkt, nee dat is het toch ook niet helemaal, schaf dan géén Golden Retriever aan.
Maar.. zegt U echter, geen enkel probleem...dat heb ik er allemaal voor over...Dan kunt u zich verder oriënteren.
Ja, wij willen een pup!
U heeft uw huiswerk gedaan en bent er uit dat een Golden de juiste hond voor u is.
U heeft geaccepteerd dat het grote honden zijn, die veel aandacht en beweging nodig hebben, waarbij een zwempartij en modderbad tot de mogelijkheden behoren, en dat zij regelmatig verharen.
Ga niet over één nacht ijs, maar neem er de tijd voor. Wees niet verbaasd als u niet direct een pup kunt krijgen maar op een wachtlijst komt te staan, soms al ver voor de geboorte.
Willen we een reu of een teef?
Er is een vooroordeel wat zegt dat een teefje liever en makkelijker is dan een reu en dat reuen sneller een dominant karakter zouden hebben. Dat zullen vele reu eigenaren U zeer beslist tegenspreken. Ook een reu kan erg lief en aanhankelijk zijn, eigenaren van reuen vinden hen zelfs liever dan een teefje. Maar eigenlijk heb je gewoon zowel dominante of minder dominante reuen én teven. Een groot deel van hun karaktervorming kunt U bijsturen door het volgen van een goede hondentraining, waarbij U zich moet realiseren dat voor een groot gedeelte niet Uw hond, maar U verteld zal worden hoe U moet handelen bij een bepaald gedrag. Wat wel zo is, is dat een reu vaak wat groter of sterker is dan een teefje en je daar fysiek wel rekening mee moet houden. Toch zijn er wel teven die harder aan de lijn trekken dan een reu.
Het is een fabeltje dat reuen overal maar tegenaan plassen, U bent namelijk degene die dit gedrag toe laat indien U Uw reu daarop niet corrigeert. U moet daarin wel consequent zijn, maar dat moet je met de opvoeding van een teefje ook zijn. Een hond verlangt een duidelijke roedelleider. Anders wordt hij onzeker en neemt hij de leiding van U over met alle nare gevolgen van dien.
Een teefje wordt gemiddeld om de 6-9 maanden loops. Dat brengt enig extra huishoudelijk werk met zich mee, al zijn er ook handige hondenbroekjes in de handel die het bloedverlies op de grond kunnen beperken.
Castratie van zowel reu als teef lijkt een voor de hand liggende oplossing in de ogen van sommige dierenartsen, die daartoe soms te snel toe overgaan wat in het geheel niet wenselijk is deze ingreep heeft zijn nadelen, zeker als het op een te jonge leeftijd gebeurt. Laat U goed daarover inlichten. Op internet is er zeer veel actuele informatie daarover te vinden.
Het vinden van een verantwoord gefokte pup.
Kijk bij de GRCN pupinformatie, er is een lijst van verwachte nesten en een overzicht van geboren nesten. De dekmeldingen van de Golden Retriever Club Nederland (GRCN) geven een overzicht van de op dit moment te verwachten nesten, en geboren nesten die aangeboden zijn door de fokkers die lid zijn van de GRCN. Deze fokkers onderschrijven de doelstellingen van de vereniging. De ouderdieren van de nesten die vermeld worden op deze dekmeldingen voldoen aan alle eisen (betreffende gezondheid, exterieur en/of werkdiploma's etc.) die nodig zijn om voor pupinformatie in aanmerking te komen. Echter de verantwoordelijkheid voor de gefokte pups ligt te allen tijde bij de fokkers van de pups en niet bij de Golden Retriever Club Nederland.
Ga de fokkers bij wie u op de lijst staat, bezoeken. Bekijk de moederhond en de eventuele andere honden, sommige fokkers hebben ook de vaderhond in huis. Maak kennis met de fokker! Stel gerichte vragen, maak tevoren een lijstje en bekijk welke antwoorden een fokker geeft en of dat met Uw idee overeen komt.
Het kan voorkomen dat U bij de fokker die U bezoekt meer nesten aantreft, dan het nest welke U via de puppylijst van de GRCN doorgekregen heeft. Indien U een pup te koop wordt aangeboden uit een nest dat niet op de puppylijst van de GRCN staat vermeld, gelieve u contact op te nemen met het secretariaat van de Golden Retriever Club Nederland (GRCN) voor verdere informatie. Mogelijk voldoet het andere nest niet aan de door de GRCN gestelde fokeisen en/of aan de eisen betreffende pupinformatie op de website. Melding aan het secretariaat geldt ook voor eventuele misstanden die U aangetroffen heeft bij een fokker. De Golden Retriever Club Nederland onderhoudt als ondersteuning voor het verantwoord fokken, een databank met officieel geregistreerde gegevens van HD -en ED, Oog uitslagen, Fokdag-gegevens, Stambomen, Tentoonstelling uitslagen, diverse Werkresultaten, etc.
Fokkers die verantwoord willen fokken houden zich aan de adviezen en het fokreglement van de GRCN en zullen hun uiterste best doen om u een gezonde en goed gesocialiseerde pup te verkopen. Dat betekent niet dat uzelf niets hoeft te doen! Hoe de pup zich na aankoop verder ontwikkelt hangt voor het grootste deel van uzelf af!
Als u naar aanleiding van de puplijst een bezoek brengt aan een fokker die eventueel een pup voor u beschikbaar heeft, is het aan te raden te vragen naar de volgende documenten.

1. De HD-uitslag van de ouderdieren
Het fokreglement van de GRCN stelt dat alle ouderdieren dienen te zijn onderzocht op HD (heupdysplasie). Waarbij Max. 1 der ouderdieren c uitslag mag hebben.
2.        De ED-uitslag van de ouderdieren
Alle honden geboren na 1-7-2010 zijn verplicht onderzocht op ED waarbij de uitslag 0-0 moet zijn.
3.        Het controleformulier voor de ogen
De ooguitslag is slechts één jaar geldig. U dient er dus op te letten dat de controledatum bij de dekking nog binnen de termijn van een jaar valt. De ouderdieren dienen volgens de huidige fokeisen vrij te zijn van alle erfelijk beschouwde oogafwijkingen.
De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied Nederland
De pups worden tussen de 6e en 7e week gechipt waarna er voor de pups een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Voordat de pups de moeder mogen verlaten, tussen de 6 en 8 weken, hebben ze hun eerste entingen gehad en zijn ze meerdere malen ontwormd. Bovendien hoort u bij aankoop van de pup een Europees dierenpaspoort mee te krijgen.
Goede afspraken
Hoe goed een fokker ook zijn best doet om gezonde pups te fokken, er kan wel eens iets verkeerd gaan. Het is goed om te informeren naar een (schriftelijke) overeenkomst waarin voor dergelijke gevallen een redelijke regeling is opgenomen.
Een vriendelijk, maar tevens dringend verzoek
Als u uiteindelijk besloten heeft bij een bepaalde fokker een pup te kopen, terwijl u ook bij andere fokkers als mogelijke pupkoper staat genoteerd, neemt u dan alstublieft de moeite om u bij deze mensen af te melden. Zo weten de fokkers waar ze aan toe zijn.
We hopen dat we u met deze lijst een stuk op weg hebben geholpen naar een fijne hond, waar u jarenlang plezier van zult hebben.
(Bron: Golden Retriever club Nederland)
Tot slot

 

Informeer uzelf altijd zo goed mogelijk, op de laatste ontwikkelingen van de gezondheidstoestand van het ras de Golden retriever

 

 

 

Flying Kangaroo Ighor Ighor

 

 F.T.Ch Vaillant des Fields de Mauny  

Dual Ch. PI.Ch. Royal Crest Gold-N Over The Rainbow

FT CH RL des Fields de Mauny

Donna van de Schamsedijk

Wheatons Xanthos

Xena van de Schamsedijk

MYUT DALLAS VAN DE VIJF AKKERS

RAYLEAS MY GUY

Eng. CH. Stanroph Squadron Leader

Rayleas Treacle Tart

ARGI UTAH V. D. VIJF AKKERS

Felixartur van Joanleen's Hoeve CH

Jogi Gigi V.D. Vijf Akkers

 

 

MYUT DALLAS VAN DE VIJF AKKERS

Geboortedatum: 10 maart 2013

 

Ogen ECVO : Voorlopig Vrij ( Clear) 08-02-2017
DNA profile registred
GR_PRA 1 en GR_PRA 2 vrij (Clear)
Ichthyosis : drager (Carrier )
HD-A
ED vrij

 

 

RAYLEAS MY GUY

 

Eng. CH. Stanroph Squadron Leader

Eng. SH. CH. Steval Mickey Finn At Ivycrest

Stanroph Shere Fantasy KCJW

Rayleas Treacle Tart

UK CH. Rayleas Dempsey

Rayleas Candyfloss

ARGI UTAH V. D. VIJF AKKERS

Felixartur van Joanleen's Hoeve CH

Lindjan Leaderman Losh

Zanne of Bridge Four

Jogi Gigi V.D. Vijf Akkers

Indiana Jones My Melodie of Golden Spirit

Danish Freja Gitte V.D. Vijf Akkers

 

 

 

 

 

 

Flying Kangaroo Ighor Ighor

F.T.Ch Vaillant des Fields de Mauny x Donna van de Schamsedijk

Geboren 11 augustus 2009

Call name: "Ighor"
Gender: M
Country of origin: Belgium
Country of residence: Unknown
Registration: Other 1065181
Breeder: Roelants-Adriaenssen Cyriel
Owner: Nils De Peuter
Microchip/Tattoo # 985121012581213
Web site: http://www.copperlake.be/
Hip clearance: FCI A2
Eye clearance: Clear
prcd-PRA status: Antegene Clear
PRA1 status: Antegene Clear
Ichthyosis status: Antegene Clear

 F.T.Ch Vaillant des Fields de Mauny  

 Dual Ch. PI.Ch. Royal Crest Gold-N Over The Rainbow Dual Ch. Summit Royalcrest Dexas Gold
 Pl. Ch. Int. Ch. Endelwood Just Jasmine For Royal Crest
 FT CH RL des Fields de Mauny  CHCS, CHTF Honey-Paille des Geguis
 CHTF Macarena des Fields de Mauny
 Donna van de Schamsedijk  Wheatons Xanthos  Ft.Ch. Werrington Rory of Clancallum
 Wheaton's Starkling
 Xena van de Schamsedijk  Ft.Ch. Werrington Rory of Clancallum
 Tesca de Apporteur